La Unió i Concòrdia a Matadepera (segle XVII)

Joan Antoni Ferran Sol
Joan Antoni Ferran Sol
Autor: Joan Antoni Ferran Sol
Nascut a Sabadell (1946). Ha estat administrador de finques durant tota la seva vida professional. Estudiós d’història local.
Ha publicat el llibre “Tres capbreus del Vallès Occidental”.

Durant el segle XVII, el país patí molt de bandolerisme. Matadepera també. Tenim constància d’un assalt nocturn a la rectoria (1609), durant el qual morí d’una punyalada al cor la majordona, i del segrest de Miquel Barata (1615) quan tornava de missa major un diumenge, a qui amenaçaren amb degollar-lo si els seus no pagaven 2.000 lliures de rescat.

Amb l’arribada del nou virrei, el duc d’Alburquerque, llocs i viles reberen ordres d’organitzar la seva pròpia milícia, generalment denominada “sometent”, perquè es convocava “so metent”, és a dir, tocant campanes o timbals o, simplement, cridant “via fora”, el crit d’alarma. No obstant, en aquell moment, de cada una d’aquestes agrupacions locals en deien “Unió i Concòrdia”. També tenim el document de constitució del de Matadepera, el dia 8 de setembre del 1817. Igualment ha quedat constància d’algunes de les seves actuacions durant tot el XVII.

Aquest article fa una descripció dels fets i un extracte d’aquests documents, però pel fet d’estar escrits en català, val la pena de llegir-ne les transcripcions íntegres, a les quals es pot accedir a través d’un link al final de l’article.

Els sometents catalans foren dissolts pel decret de Nova Planta de 1716. La seva tasca la passaren a fer les Esquadres de Catalunya, creades l’any 1719, origen de l’actual cos de Mossos d’Esquadra.

Llegir més (accedeix a l’article complet en pdf)

Annex 1: documents annexos a l’article sobre la Unió

Annex 2: imatge llista d’homes i armes

Hi ha un comentari

  1. Enhorabona per aquesta bona iniciativa, segur que aviat teniu molts seguidors i lector/es!!
    Està molt bé afegir documents al text i mostrar els documents antics i parlar del patrimoni documental de manera indirecta.
    Es u

    Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s