Una acta del Consell de la Universitat de Matadepera (05/02/1608)

Joan Antoni Ferran Sol
Joan Antoni Ferran Sol
Autor: Joan Antoni Ferran Sol
Nascut a Sabadell (1946). Ha estat administrador de finques durant tota la seva vida professional. Estudiós d’història local.
Ha publicat el llibre “Tres capbreus del Vallès Occidental”.

Una de les actes més complertes que he trobat d’una assemblea dels homes bons de Matadepera és aquesta que al peu està transcrita. Aquesta mena de Consell són el precedent dels actuals plens municipals, si deixem de banda que llavors la representativitat del conjunt dels habitants d’una parròquia o terme, l’exercien els membres masculins adults de les famílies dels masos, i no un nombre fix d’electes per sufragi universal, com ara.

Hi podem llegir com els presents, el nom dels quals consta en l’acta, elegiren la terna de la qual el Lloctinent o Virrei del Principat de Catalunya i els comtats del Rosselló i la Cerdanya, designaria el Batlle de Matadepera per al propvinent trienni, que aniria del dia de Carnestoltes del 1608 al de 1611. Cal no confondre les funcions d’aquests batlles amb les dels actuals alcaldes. Certament, presidien les reunions del Consell de la Universitat, però ho feien com a representants de l’autoritat reial, en virtut de la qual sancionaven els acords de l’assemblea. A més, també administraven justícia, guiats en qüestions legals per un assessor, que era un advocat al qual encomanaven cada vista, i que no necessàriament era el mateix sempre, i gestionaven la taula de dipòsits, perquè llavors encara no hi havia banca com l’entenem avui. En acabar el trienni de la sega gestió, cada batlle havia de presentar comptes al Mestre Racional de la cort de Barcelona, l’equivalent de l’actual Sindicatura de Comptes.

Després de l’acta que dóna fe d’aquesta elecció, en la qual els presents tenien vot i veu per expressar el seu parer, veurem la carta amb la que notificaren a les autoritats del Principat la composició de la terna. Segueix després, el nomenament, que recaurà en Antoni Roure, el veí més votat, i les ordinacions que aquest féu promulgar acte seguit de la seva presa de possessió.

Són força interessants, perquè ofereixen informació sobre els mètodes de caça habituals a Matadepera (que no inclouen encara les armes de foc) i les vedes, les regulacions sobre armes en reunions nombroses de veïns, com ara ballades i aplecs, la prohibició de les blasfèmies i del joc amb diners, o les obligacions dels mataperencs d’aquell temps de mantenir en bon estat els camins del seu entorn o d’acudir a la crida de via-fora, a perseguir malfactors.

 Accedeix a la transcripció del document

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s